W poprzedniej części dowiedziałaś się jak dzięki kilku prostym zabiegom zadbać o suche i zniszczone włosy. Tym razem proponuję kilka porad, które warto zapamiętać, żeby pielęgnacja była maksymalnie prosta i efektywna.
Jeśli zastanawiasz się dlaczego ‘genialny przepis na
naturalną maskę do włosów’ świetnie zadziałał u Twojej przyjaciółki, a u Ciebie
spowodował elektryczny puch na włosach, po prostu dostarczyłaś w nadmiarze
składników, których włosy w danym momencie nie potrzebowały.
Krok 2:
Rozpoznaj czego naprawdę potrzeba w danym momencie Twoim włosom
Włosy – w największym uproszczeniu – potrzebują jedynie
trzech rodzajów składników:
- Humektantów
- Emolientów
- Protein
Czym są i kiedy użyć którego z nich? Dopasujmy je do
potrzeb:
Włosy śliskie, pozbawione objętości, niepodatne na obróbkę termiczną, przyklapnięte:
Diagnoza: Potrzebują protein!
Proteiny
(wielkocząsteczkowe), które masz w domu i możesz dodać do maseczki do włosów: żelatyna,
jajko, jogurt naturalny
Proteiny(małocząsteczkowe),
te możesz kupić np. tutaj, i dodawać do maseczek i płukanek: keratyna, jedwab,
l-cysteina, mleczko pszczele, proteiny pszenicy
Podpowiedź: Protein
używaj z umiarem, i zawsze w obecności humektantów, aby nie przesuszyć włosów. Optymalnie będzie
zastosować je 3-4 razy w miesiącu.
Włosy łamliwe, suche, bez połysku
Diagnoza: potrzebują humektantów!
Humektanty, które
znajdziesz w domu: miód, aloes, cukier
Humektanty do
kupienia w sklepie: d-pantenol (Wit B5), kwas hialuronowy, mocznik, gliceryna
Podpowiedź:
Humektanty to składniki, które silnie nawilżają, ale też „pobierają wodę” z
otoczenia, lub z włosów. Żeby zabezpieczyć włosy przed oddawaniem wody, należy
je zabezpieczyć emolientami
Włosy elektryzujące się, puszące się, zbyt lekkie
Diagnoza: potrzebują emolientów!
Emolienty, które
masz w domu: wszelkie oleje
Emolienty, do
kupienia w sklepie: masło shea, masło kakaowe, silikony
Podpowiedź: Sprawdź
co lubią Twoje włosy: niektóre wolą stosowanie emolientów ( np. jako olej przed
myciem) na sucho, niektóre wolą obecność wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz