piątek, 3 października 2014

Jak przyspieszyć wzrost włosów, część I - NAPOJE



Włosy rosną z różną prędkością, ale każdy z nich ma ograniczony czas życia. Gdy rosną zbyt wolno, mogą osiągnąć tylko określoną długość, po czym wypadają, i zostają zastępowane przez nowe włosy, rosnące w tym samym czasie. Tak więc przyspieszenie ich wzrostu i hamowanie nadmiernego wypadania są niezbędne, abyś osiągnęła wymarzoną długość.

Poniższe przepisy wspomagają od wewnątrz proces wzrostu włosów. W kolejnych artykułach dowiecie się jak pomóc im skutecznie również innymi metodami. 




  1. Sok z czarnej rzepy:


Gotowy sok można kupić w sklepach zielarskich, lub aptekach. Można go także przygotować samodzielnie.
Jedną dużą rzepę można zblendować z odrobiną wody, lub użyć sokowirówki. Gotowy roztwór powinien starczyć na 2 -3 użycia.
Sok wcieramy w skórę głowy 3 razy w tygodniu. Możemy go zostawić na godzinę, a nawet całą noc.

Sok z czarnej rzepy świetnie wzmacnia cebulki włosów, stymuluje ich wzrost, i hamuje wypadanie.
Dodatkowo hamuje przetłuszczanie skóry głowy i likwiduje łupież.

Czarna rzepa zawiera sporą ilość potasu, wapnia, magnezu, fluoru, żelaza, cynku, manganu, siarki, sodu, fosforu. Jest także świetnym źródłem witamin
z grupy B, witaminy C, P i A. Zawiera także aktywne enzymy, fitoncydy działające bakteriobójczo i białka.

  1. Napój drożdżowy

Do przygotowania napoju potrzebujemy 1/3 kostki drożdży ( najlepsze opinie zebrały „Drożdże Babuni”  ). Kruszymy je do kubka, zalewamy wrzącą wodą, lub mlekiem, i odstawiamy na godzinę. Następnie możemy zneutralizować nieciekawy smak, dodając np. soku malinowego, lub kakao z miodem. W takiej formie drożdże są praktycznie niewyczuwalne.

Drożdże oprócz przyspieszenia wzrostu włosów, i hamowaniu ich wypadania świetnie wpływają na cerę tłustą, regulując wydzielanie łoju i wstrzymując powstawanie wyprysków. Przy regularnym spożywaniu napoju zdecydowanie poprawia się też kolory skóry.

Drożdże  –  które zawierają wiele składników mineralnych (chrom, selen) i pierwiastki śladowe w łatwych do przyswojenia formach. Są także źródłem witamin z grupy B, witaminy H, kwasu pantotenowego i foliowego. Świeże drożdże dostarczają też organizmowi białka.
Zawartosc mikroelementow:

- Potas (około 600 mg),
- Fosfor – 300 mg (zapotrzebowanie: 1250 mg),
- Cynk – 10 mg (zapotrzebowanie: 15 mg),
- Zelazo – 3 mg (zapotrzebowanie: 18 mg). 

  1. Sok z natki pietruszki I jabłka.


Do przygotowania soku potrzebujemy -2 jabłka, 1 natka pietruszki. Wyciskamy w sokowirówce lub blendujemy. Dla lepszego przyswajania witamin możemy do koktajlu dodać łyżeczkę oleju, np. lnianego.

Piijąc taki koktajl bardzo szybko zauważysz szybszy wzrost włosów, a po dwóch tygodniach możesz odnotować także zahamowanie wypadania. Oprócz wpływu na włosy koktajl poprawi też stan cery, i paznokci.


Natka pietruszki jest bogata w witaminę C i karoten, a także wapń, magnez, potas, oraz żelazo. W jabłkach natomiast znajdziemy witaminy A, B1, B2, B3, E, K i PP, oraz bardzo istotne w zapuszczaniu włosów żelazo, magnez, potas, cynk, miedź i krzem.


  1. Herbata ze skrzypu i pokrzywy


Zdecydowanie najlepszy sposób przygotowania do zagotowanie na wolnym ogniu łyżki skrzypu *( 15 minut ), a po tym czasie dodanie pokrzywy i odstawienie na kolejne 15 minut. Codzienne picie takiego wywaru da bardzo szybkie efekty. Jeśli jednak nie mamy czasu na takie przygotowanie, możemy kupić w sklepie zielarskim sypane zioła skrzypu i pokrzywy, zmieszanie ich,  i zaparzanie wrzątkiem, jak zwykłą herbatę.
Herbatę dobrze jest pić codziennie przez 3 miesiące, następnie zrobić miesięczną przerwę. Działa moczopędnie, przez co wypłukuje witaminy z grupy B i minerały, np. magnez. Dlatego dobrze jest połączyć kurację z wcześniej opisaną kuracją drożdżową.

„Skrzypokrzywa” Przyspiesza wzrost włosów, wspomaga wzrost nowych i  hamuje wypadanie. Włosy zaczynają wyglądać dużo lepiej, stają się grubsze, mocniejsze i lśniące. Herbata  poprawia też znacznie stan cery, wspomagając jej regenerację,  i  wzmacnia paznokcie.

Skrzyp jest bogatym źródłem krzemionki, przyczynia się więc  do powstawania kolagenu. Zawiera też potas, selen i mangan.
Pokrzywa zawiera witaminę A, B2, C i K, a także chlorofil i  beta-karoten.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz