Włosy rosną z różną prędkością, ale każdy z nich ma
ograniczony czas życia. Gdy rosną zbyt wolno, mogą osiągnąć tylko określoną
długość, po czym wypadają, i zostają zastępowane przez nowe włosy, rosnące w
tym samym czasie. Tak więc przyspieszenie ich wzrostu i hamowanie nadmiernego
wypadania są niezbędne, abyś osiągnęła wymarzoną długość.
Poniższe przepisy wspomagają od wewnątrz proces wzrostu
włosów. W kolejnych artykułach dowiecie się jak pomóc im skutecznie również innymi metodami.
Sok z czarnej rzepy:
Gotowy sok można kupić w sklepach zielarskich, lub aptekach.
Można go także przygotować samodzielnie.
Jedną dużą rzepę można zblendować z odrobiną wody, lub użyć
sokowirówki. Gotowy roztwór powinien starczyć na 2 -3 użycia.
Sok wcieramy w skórę głowy 3 razy w tygodniu. Możemy go
zostawić na godzinę, a nawet całą noc.
Sok z czarnej rzepy świetnie wzmacnia cebulki włosów,
stymuluje ich wzrost, i hamuje wypadanie.
Dodatkowo hamuje przetłuszczanie skóry głowy i likwiduje
łupież.
Czarna
rzepa zawiera sporą ilość potasu, wapnia, magnezu, fluoru, żelaza, cynku,
manganu, siarki, sodu, fosforu. Jest także świetnym źródłem witamin
z grupy B, witaminy C, P i A. Zawiera także aktywne enzymy, fitoncydy działające bakteriobójczo i białka.
z grupy B, witaminy C, P i A. Zawiera także aktywne enzymy, fitoncydy działające bakteriobójczo i białka.
Napój drożdżowy
Do przygotowania napoju potrzebujemy 1/3 kostki drożdży (
najlepsze opinie zebrały „Drożdże Babuni”
). Kruszymy je do kubka, zalewamy wrzącą wodą, lub mlekiem, i odstawiamy
na godzinę. Następnie możemy zneutralizować nieciekawy smak, dodając np. soku
malinowego, lub kakao z miodem. W takiej formie drożdże są praktycznie
niewyczuwalne.
Drożdże oprócz przyspieszenia wzrostu włosów, i hamowaniu
ich wypadania świetnie wpływają na cerę tłustą, regulując wydzielanie łoju i
wstrzymując powstawanie wyprysków. Przy regularnym spożywaniu napoju
zdecydowanie poprawia się też kolory skóry.
Drożdże – które
zawierają wiele składników mineralnych (chrom, selen) i pierwiastki śladowe w
łatwych do przyswojenia formach. Są także źródłem witamin z grupy B, witaminy
H, kwasu pantotenowego i foliowego. Świeże drożdże dostarczają też organizmowi
białka.
Zawartosc
mikroelementow:
- Potas
(około 600 mg),
- Fosfor – 300 mg (zapotrzebowanie: 1250 mg),
- Cynk – 10 mg (zapotrzebowanie: 15 mg),
- Zelazo – 3 mg (zapotrzebowanie: 18 mg).
Sok z natki pietruszki I jabłka.
Do przygotowania soku
potrzebujemy -2 jabłka, 1 natka pietruszki.
Wyciskamy w sokowirówce lub blendujemy. Dla lepszego przyswajania witamin
możemy do koktajlu dodać łyżeczkę oleju, np. lnianego.
Piijąc taki koktajl bardzo szybko
zauważysz szybszy wzrost włosów, a po dwóch tygodniach możesz odnotować także
zahamowanie wypadania. Oprócz wpływu na włosy koktajl poprawi też stan cery, i
paznokci.
Natka pietruszki jest bogata w
witaminę C i karoten, a także wapń, magnez, potas, oraz żelazo. W jabłkach
natomiast znajdziemy witaminy A, B1,
B2, B3, E, K i PP, oraz bardzo istotne w zapuszczaniu włosów żelazo, magnez, potas,
cynk, miedź i krzem.
Herbata ze skrzypu i pokrzywy
Zdecydowanie najlepszy sposób przygotowania do zagotowanie
na wolnym ogniu łyżki skrzypu *( 15 minut ), a po tym czasie dodanie pokrzywy i
odstawienie na kolejne 15 minut. Codzienne picie takiego wywaru da bardzo
szybkie efekty. Jeśli jednak nie mamy czasu na takie przygotowanie, możemy
kupić w sklepie zielarskim sypane zioła skrzypu i pokrzywy, zmieszanie
ich, i zaparzanie wrzątkiem, jak zwykłą
herbatę.
Herbatę dobrze jest pić codziennie przez 3 miesiące,
następnie zrobić miesięczną przerwę. Działa moczopędnie, przez co wypłukuje
witaminy z grupy B i minerały, np. magnez. Dlatego dobrze jest połączyć kurację
z wcześniej opisaną kuracją drożdżową.
„Skrzypokrzywa” Przyspiesza wzrost
włosów, wspomaga wzrost nowych i hamuje
wypadanie. Włosy zaczynają wyglądać dużo lepiej, stają się grubsze, mocniejsze
i lśniące. Herbata poprawia też znacznie
stan cery, wspomagając jej regenerację,
i wzmacnia paznokcie.
Skrzyp jest bogatym źródłem
krzemionki, przyczynia się więc do
powstawania kolagenu. Zawiera też potas, selen i mangan.
Pokrzywa zawiera witaminę A, B2, C
i K, a także chlorofil i beta-karoten.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz